ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

211 770 99 71

Σταμάτης Γονίδης

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταμάτης Γονίδης, γεννήθηκε στο ωραίο αιγαιοπελαγίτικο νησί την Κύθνο. Προέρχεται  από μια φτωχή οικογένεια και τα πρώτα του χρόνια είναι δύσκολα αλλά και τα καλύτερα. Αρχίζει να δουλεύει από ηλικίας 8 ετών και στα 13 πηγαίνει στη Σύρο και μένει στο Οικοτροφείο του Μητροπολίτη Δωροθέου για να μάθει βασικά πράγματα επάνω στις μηχανές των καραβιών. Σε ηλικία 16 ετών ο Σταμάτης Γονίδης, αποφασίζει να αφήσει το αιγαιοπελαγίτικο νησί και να δουλέψει στα καράβια όπως ήταν το όνειρο κάθε νησιώτη τα χρόνια εκείνα. Παρά τη σκληρή δουλειά, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ο Σταμάτης Γονίδης, βρίσκει χρόνο και γράφει στίχους και μουσική, έχοντας ακούσματα από τα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια του νησιού του και όχι μόνο. Όπως λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του, πρότυπο είχε τον Πάριο, τον Στράτο Διονυσίου, τον Μανώλη Αγγελόπουλο και μετά όταν μπήκε στη δουλειά και κατάλαβε τι σημαίνει τραγούδι τον Στέλιο Καζαντζίδη που ήταν βασιλιάς. Σε στιγμές χαλάρωσης ο Σταμάτης Γονίδης τραγουδά στους συναδέλφους του, οι οποίοι τον προτρέπουν να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι. Και είχαν δίκιο. Ο Σταμάτης Γονίδης ξεμπαρκάρει και ξεκινάει μια νέα επαγγελματική πορεία.

Εμφανίζεται αρχικά σε νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης της Λειβαδιάς και της Χαλκίδας και γράφει στίχους και μουσική για σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής. Το 1986 κυκλοφορεί την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Προηγείσαι έρωτά μου» και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για μια μεγαλειώδη καριέρα που σύμφωνα με στοιχεία, τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ή έχει δημιουργήσει για τον ίδιο και τους άλλους καλλιτέχνες έχουν ξεπεράσει τα 850. Πολύπλευρο το ταλέντο του Σταμάτη Γονίδη στη σύνθεση και τη στιχουργική. Γράφει από μπαλάντες μέχρι βαρύ λαϊκό. Η μελωδική φωνή του είναι χαρακτηριστική και η ερμηνεία του μοναδική, με τα απίστευτα «γυρίσματα» που έχει λατρέψει το ελληνικό κοινό.

Οι εμπνεύσεις του πηγάζουν από την ίδια τη ζωή του, είτε πρόκειται για καθημερινά πράγματα είτε για συνηθισμένα, είτε για τον έρωτα, είτε για τα τόσα άλλα αισθήματα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και σίγουρα ο Σταμάτης Γονίδης είναι ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της σύγχρονης δισκογραφίας. Τα επόμενα χρόνια έρχονται οι επόμενες δουλειές του και οι δίσκοι του  γίνονται χρυσοί ή πλατινένιοι.  Μερικοί είναι οι ακόλουθοι: 1987 Εσύ που δηλώνεις γυναίκα μου, 1989 Θα με χρειαστείς, 1990 Είμαι εγώ που σε παίρνω τηλέφωνο, 1991 Μόνος σε διπλό κρεβάτι, 1992 Από μικρός στη θάλασσα, Αμοιβαία τα αισθήματα, τα σουξέ μου, Ενδιαφέρομαι για σένα, 1993 Εσένα θέλω μόνο, Νησιώτικα, 1994 Γιατί κλαίς, Σε δύο κόσμους, 1995 Τα 15 καλύτερα, Μια βραδιά στο Posidonio live, Απωθημένα, 1996 Τα χορευτικά, 2001 Έτσι, 2002 Σκέψη μου, 2007 Όλα σ’ αγαπάνε, 2009 Γυρνάω εκεί, 2010 Πιο μαζί από τότε, 2012 Σε θέλω, και άλλους μεγάλους δίσκους.

Ο Σταμάτης Γονίδης έχει κάνει εμφανίσεις σε μεγάλες πίστες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά την Ασημίνα και την Στεφανία. Τελευταία το ταλέντο του Σταμάτη Γονίδη επεκτείνεται, γράφοντας ένα βιβλίο με τίτλο «Ο ιπτάμενος Λαγός», ένα παραμύθι για μεγάλους, ένας λαγός αγρίμι που χαίρεται την ελευθερία του, που τρέχει ακατάπαυστα από χαρά, από λύπη και από φόβο, ένα αγρίμι που ονειρεύεται και μερικές φορές μοιάζει να τρέχει προς το τέρμα του ονείρου.